onsdag 18 februari 2009

En vacker vårvinterdag!

Gokväll! Vilket väder vi hade häromkring igår! Strålande, värmande solsken och några grader kallt. Underbart! Vi passade på att pyssla lite utomhus i det härliga vädret, bland annat klippte jag ett av äppleträden - vilket jag tycker är riktigt roligt. Känner mig som Tarzan när jag svingar mig på trädets stammar. Det räcker inte med stege för att nå alla grenar som behöver klippas, så då får man balansera inne i trädet. Och än så länge har det gått bra! Så här ser två av mina trädgårdsfavoriter ut just nu. Ormhasselns knoppar har svullnat och fått en grönaktig ton. I fjor blommade busken vid den här tiden, men än så länge syns inga röda tofsar i knopparna. Bambun är en Fargesia Murielea Jumbo som vi planterade för fyra år sedan. Då var den ca 1 meter. Tror inte att den blir så hög som den kan bli under gynnsamma förhållanden, men sedan mars förra året har den växt nästan en halv meter och är nu 2 meter hög. Så den kan kanske bli ganska hög ändå trots att den står fritt och oskyddat. Tycker det är så häftigt när bladen rullar ihop sig som de gör under vintern. Det första året trodde jag den hade dött när bladen såg ut som de gör nu. När jag ändå var igång med sekatör och grensåg, så sneglade jag på vårt kanstanjeträd. Eller rättare sagt doteras. Hon planterade en kastanj för 20 år sedan och det har nu blivit ett träd med tre stammar (pga ett hopprep som fastnade en gång!) och en ståtlig krona. Eftersom jag inte vill riskera att vi ska behöva såga ner trädet för att det är för stort, kapade jag ner det till en mer lagom höjd. VET att många tycker att man ska låta träd växa och få sin specifika form och utseende. Men jag har hellre en formad kastanj än ingen kastanj alls, när det är planterat av min dotter!
Här är ett träd till som får sig en omgång med sekatören varje vår (och lite på sommaren också!). Vi besökte Legoland för många år sedan och där hade de fantastiskt läckra alléer med träd som i storlek passade legohusen. Alléernas träd var fuxior och andra prydnadsväxter, men jag tänkte att man kunde väl prova med något annat som kan stå ute året om. Vid ett besök i kompisars skog följde ett litet lönnträd med hem. Den planterades vid vårt lilla hus, som man ser lite av på bilden, och klipptes sedan vid en lagom höjd. Varje vinter klipper jag bort förra årets tillväxt hårt! så nu har den lilla lönnen fått en grov stam och ser nästan ut som ett hamlat pilträd. Tycker det är spännande att forma naturen lite som jag vill ha den - så vi får väl se hur det blir med kastanjen.

Häromdagen hittade jag denna ljuspunkt på himlen. Det var solen som förgäves kämpade med att tränga igenom molnen.

Ha det gott!

Kram Ann

11 kommentarer:

 1. Mmmm, man hör nästan bambuns rasslande i löven.
  Tusen tack för en jobbig men härlig dag. Det får vi göra om nån gång! :o)
  Glömde du kvar något i bilen förresten? ;o)
  Vi ses kanske imorgon!?
  Kram lydia

  SvaraRadera
 2. Ja, ja...nu är den inte så bauta! ;o)
  Men visst är tulpanen läcker när den spretar på det viset!?
  Ses,
  L

  SvaraRadera
 3. Hej svejs!
  Alltid lika kul att titta på bilderna från din trädgård.
  Hoppas att shoppingturen gick bra igår.
  Återigen tack för de fina kastanjekvistarna, de står så ståtligt i et av mina loppsfynd från i lördags.
  Hoppas att vi ses under dagen.
  kram jillsan

  SvaraRadera
 4. Jag vill också ha sådant väder nu.
  Här är det en halv meter snö och kallt.
  Men snart så...:-) Kram

  SvaraRadera
 5. Visst har vi haft underbara dagar.
  Kul med kastnajen och förstår att den kan man inte vara utan.
  Hoppas vädret hålle i sig ett tag till.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. hej!!var inne hos inspirationivitt och lämnade en kommentar på hennes fina plåtburk,såg att du ville ha tips på vintagebilder,här kommer en länk htpp://flickr.com/photos/chicks57/sets/72157601525185652

  när du kommer till sidan tryck på "sets" och så kollar du sista rutan det står vintageebilder och när du ska spara dom gör inte samma miss som mej ,du måste klicka på bilden så den blir lika stor som ett kort,du kan inte spara på dom små thumbnails,här finns det hur mycket fina bilder som helst Lycka Till

  Kram Sussie

  SvaraRadera
 7. Hej och tack för din snälla kommentar hos mig! Vilken härlig grön färg du har på din blogg! Härliga knoppbilder oxå! Trevlig helg! Kram :)

  SvaraRadera
 8. Hej hej.
  Lite skillnad på vinter´n i Skåne än hos mig i snö-täckta Jämtland. Bor vi i samma land, hihi!

  Trevlig helg /madelene

  SvaraRadera
 9. Oj vad duktig du varit! Ja, får man sekatören i hand är det lätt att det bär iväg!;-) Men du verkar ha god koll!
  Förstår det där om kastanjen- att du inte vill bli av med den!! Då får man göra "kompromiser", ju.
  Och snart, snart, snart är solen igenom!!;-)

  SvaraRadera
 10. Hm, Bambu, Trollhassel, Kastanjer... Det är sånt som möjligtvis växer inne här uppe i Jämtland. Och knoppar, utomhus, på någon endaste växt... dream on!

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 11. Hej Ann, tack för din titt hos mig. Du kan söka på nätet efter "gamla vintage bilder" så får du säkert träffar. Jag har köpt cd skivor från USA med bilder som jag använder mig utav.
  Vad häftigt med en bambu buske, det skulle jag oxå vilja ha.
  Kram på dig/Ingela.

  SvaraRadera