fredag 3 april 2009

Uti solen ska vi gå .....

Hej svejs!
Vilken dag vi har haft!
Med 25 grader i solen kan man inte annat än skratta och vara glad! Och förbereda i växthuset förstås!
Idag blev odlingsbädden iordningsställd och väntar nu på alla de olika tomatplantorna som ska växa där i sommar. Ja, alla och alla ...... den är inte sååå stor men med rejält med vatten och gödning så kan det bli mycket tomater på liten yta. Bädden rensades och fylldes på med ny, härlig kompostjord. Tycker det är fantastiskt att få fram ren och näringsrik jord till både rabatter och krukor. Är rena vitaminbomben för växterna!
Av bara farten fick utsidan också en uppfräschning. En säckkärra placerades tillsammans med en kruka buxbom och en stor kruka där det ska växa Blomman för dagen, har jag tänkt. Pinnarna är rester från vårt Elefantgräs och de har stått där sen förra våren. Ett mycket bra alternativ till bambupinnar, tycker jag. Stolarna har kommit på plats inne i växthuset så nu är det bara att fika på!
Som synes var det en del kvar att fixa i ordning. Ganska mycket krukor och hinkar som sparats till ingen nytta. Och hädanefter ska jag inte köpa växter på tråg! Är trött på sådana som aldrig hamnar på återvinningsgården utan bara ligger och skräpar i växthuset eller i garaget. Växthusets gamla planteringsbord står nu utanför istället - ibland är det ju mycket som ska plantas och då behöver man gott om plats. Tidigare hade vi en tjock träskiva på vanliga bockar. Ganska så rangligt och rörligt! Bordet är ett gammalt matbord i ek med en snygg utsirad knopp som dekoration undertill. Köpte det på loppis för en 4-5 år sedan och det har stått ute sen dess. Så jag gissar att det klarar några år till i regn och rusk.
Det händer mycket i rask takt i rabatterna. Aklejans härliga limefärg är så skir och läcker mot den svarta jorden. Trädgårdsprimulan blommar för fullt (fast det inte syns så bra på bilden) just nu när den avlöser de blålila krokusen.
Till vänster står vårt andra "barnbarn" - det är ett liiitet kastanjeträd från en kastanj som kommer från det träd som dotera "födde upp" när hon var 4 år gammal. Väl värt att spara - frågan är bara var?!? Kanske i en stor kruka. Kan ju vara lite fräckt!
Är detta en köttätande växt? Ja, man kan ju undra när man ser blodhasselns blomma. Ser nästan ut som om den svalt en insekt!
Det var inte bara städning och röjning jag hann med denna dag. Det blev några påskplanteringar som ska stå inne och ute.
Men det får ni se en annan dag - kameranbatteriet ville inte mer!
Hoppas ni alla får en skön helg med ljuvliga upplevelser!
Kram
Ann

11 kommentarer:

 1. Javisst har det varit härligt idag! Jag har också röjt i växthuset. Och i alla rabatter. Mums för dessa dagar!;-)
  Ha en bra fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 2. Så fint det blir med lite uppröjning, det gamla bordet ser jättefint ut. Och så armeringsmattan bakom planteringsbordet, så himla läckert det blev! :o)
  Ses hälsar en smått hysterisk Lydia

  SvaraRadera
 3. Hej igen
  Så långt har jag inte kommit i vårstädningen men nu i helgen hoppas jag kunna jobba i trädgården. Det behövs verkligen, inget gjort sen i höstas s det finns mycket att städa.

  SvaraRadera
 4. Vad härligt! Vilka vårbilder. Växthusstädning det är vår. Min mamma och pappa har haft växthus i många år och förr så hade de också försäljning nu är det bara för dem själva. Men jag älskar att sitta i växthuset och plantera om sticklingar tillsammans med mamma och pappa. Radion lite på i bakgrunden, kaffe, lite småprat och så den härliga doften av jord och växtkraft.

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga bilder och vad fint du fick det i växthuset.
  Visst är livet underbart när våren kommer, allt känns så bra då.
  Hoppas att det fina vädret stannar!
  Kram Jillsan

  SvaraRadera
 6. Vad härligt att få göra fint i växthuset. Jag har precis börjat. Bra tips med planteringsbordet utanför. Det ska jag kopiera, om jag bara hittar rätt bord.
  Ha en skön söndag,
  Eva

  SvaraRadera
 7. Tänk om jag hade ett äxthus ändå.....lyllos dig och du har ju detta med planterandet i blodet det märks. Vad duktig du är.
  Kram på dig/Ingela.

  SvaraRadera
 8. Vad fint du har det!
  Ser så trevligt ut.

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig blogg du har och vad fint du gjort i ditt växthus. Själv funderar jag på om jag ska skaffa mig ett planteringsbord men var ska jag få plats med det? Ute vore ju en idé men då gäller det att hitta ett som tål regn och rusk.

  Ha det gott! //Camilla på Trädgårdsliv & Design

  SvaraRadera
 10. Vår härliga vår! Jag blir riktigt sugen på ett växthus när jag ser dina bilder!

  SvaraRadera