lördag 25 april 2009

Vårpremiär!

Idag har det varit premiär!!! För mina trädgårdsshorts!
När det är 20 grader i solen kl. 09.00 på morgonen då går det inte att dra på de tjocka trädgårdsjeansen.
Känner mig så där lagom avslappnad och seg i musklerna i kväll efter en grovgrävande dag i trädgårdslandet. Det var några perenner på "fel plats" som skulle bort och sedan skulle vi flytta rabarbern till en lite skuggigare plats - den har egentligen aldrig trivts så bra på sin tidigare plats direkt i solen. Om flytten inte funkar så kommer vi och hämtar nya friska plantor, Bettan! :o)
När maken stuckit till samlingen (är lagledare för seniorerna i vår fotbollsklubb) så tog jag en runda med kameran. Det har verkligen hänt mycket den senaste veckan. Ja, tom de senaste timmarna. När vi kom ut i morse var det någon enstaka blomma utslagen på körsbärsträden, men nu ikväll! Träden är nästan mer vita än kvistbruna - häftigt!
I den gula rabatten blommar just nu den lilla söta blomman (överst till vänster). Den påminner om pingstlilja men är betydligt mindre. Har ingen aning om namn men tar tacksamt emot förslag om någon vet vad den heter. De botaniska tulpanerna Tulipa Tarda visade sin vackra sida i solen. Precis som Balkansippan. Den har blommat ganska så länge nu, kanske beroende på att det har varit svalt om nätterna trots de underbart varma dagarna. Överst till höger ståtar den enda blomman på min stjärnmagnolia. Anar att den står helt fel eftersom den inte visar sig mer blomvillig, så till hösten får det nog bli flytt till ett soligare ställe i trädgården.
Fjolårets inköpta Clematis Piilu har riktigt stora och svullna knoppar. Dessa kommer att bli dubbla ljust lilafärgade blommor när de öppnar sig. Har inte klippt i den så jag hoppas att den kommer att klä in sin klätterställning ordentligt. Speciellt med tanke på att den klematis som växer på andra sidan inte verkar ha överlevt vintern. Tidigt i våras sågade vi ner en björk som av naturen självt placerats på helt fel ställe. Ett frö från grannens enorma träd hade hamnat i en springa i en slipers som vi hade liggande intill grannens häck. Vi lät den lilla björken stå kvar eftersom den var lite kul - men liten blir stor! Och passar då inte riktigt in längre. Men jag har haft stor nytta av riset - kransar och andra dekorationer har det blivit. Speciellt utomhus, där alla penseer och påskarrangemang dekorerats med olika konstellationer. Efter ett tips i en gammal tidning blev det några hjärtan idag - tänkte dra över dem med vit färg när de har torkat och sedan dekorera med något band. Eller spets kanske?!? För att de ska torka luftigt har jag hängt dem på altanens väggkrukor. Har lite ris kvar - får se vad det kan bli av det!
Liljekonvaljen står som spjut ur jorden och brudspirean har slagit ut sina första blommor idag. Och jag bara njuter!
Hoppas ni får en härlig söndag med sol och härliga upplevelser!
Kram
Ann

16 kommentarer:

 1. Åh vad mycketfint du har. Låter som du har jobbat ganska hårt du med...
  Sov gott, Kram/veronica

  SvaraRadera
 2. Inte illa med shorts redan på förmiddagen! ;o)
  Visst är det härligt med alla blommor som fullkomligen översvämmar en nu, det går inte att missa en enda dag i trädgården så här års!
  Himla fina hjärtan.
  Nä, nu kallar kudden, natti
  Lydia

  SvaraRadera
 3. Shorts?! Fniss... Ok!
  Du visar så mycket härligt som blommar hos dig!
  Jag kunde ju fått till många hjärtan, ju när vi fällde vår björk! Grrr. Du är så duktig på att dra nytta av pinnar & ris! Hjärtanen jättefina!

  SvaraRadera
 4. Shorts låter bra, men jag kommer inte ur mina Garden Girls. Knäskydden..jag säger bara knäskydden är trädgårdstantens bästa vän.
  Piluu är en goding kul med knoppar redan.
  Den gröna roliga växter som du frågade om på min blogg är en hebe. Köpt som "höstfägrint" för hur många år sen som helst, delad, flyttad, sticklingad och helt okänd namnsort. Synd på så rar växt att den säljs utan namn. Men som sagt, kolla höstfägringssortimentet efter fina hebe-arter. en del är kortlivade andra kanonfina.
  Eva

  SvaraRadera
 5. Hej. Så härligt du har det, shorts och allt! Kan narcissen vara en liten tazett (eller en jinquill) Titta här: http://www.vanbloem.com/index.cfm/fuseaction/PLANTS.plantDetail/plant_id/212/index.htm

  SvaraRadera
 6. .........jonquill.........

  SvaraRadera
 7. Shorts vad härligt och redan så tidigt på morgonen. Vi har haft en fin helg även om det har kommit lite lite regn idag men det behövdes. Ha det bra//Britt

  SvaraRadera
 8. Vad vacker rabatt!!! Ohh blir ju avis! har oxå gått bara idag! SKÖÖÖNT!!Fast nu behöver vi regna så får väl dansa lite regndans kanske ...runt bordet ett par varv!Haha..Må gott !=)

  SvaraRadera
 9. Vad kul att du vill vara med i utmaningen, du har ju mycket att visa! Jag har lagt till dig i listan nu, ha det gott, kram jenny

  SvaraRadera
 10. Såå härliga bilder!
  Du har varit så duktig hela helgen och jobbat hårt, inte konstigt att du har en fantastiskt vacker trädgård!
  Ses senare idag!
  Kram,Jill

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 12. Det syns att dina plantor och växter stormtrivs hos dig, vilka underbara blommor, Ja nu fullkommligt exploderar det i trädgården hjälp jag hinner inte med!!
  Kramar till dig/ingela.

  SvaraRadera
 13. Ja hua mig vad mycket det är som blommar.
  jag springer mellan blommorna och suckar.
  Piilu är min favis klematis den är helt underbar och blommar mycket och länge.
  Ha det fortsatt gott
  kram
  annika

  SvaraRadera
 14. Ja, det händer saker hela tiden. Man får gå en runda både morgon och kväll för att hinna se allt :)
  Vilka fina hjärtan du har gjort!
  Det ska jag komma ihåg till nästa vår, när det ligger ris på hela gräsmattan.

  Kram Mari

  SvaraRadera