söndag 29 mars 2009

Gokväll, alla vänner!
Efter en hektisk vecka med fulltecknade dagar, känns det som jag är ifatt tiden trots att vi gått över till sommartid och "förlorat" en timme. Med det vädret vi haft när i söder idag, har det definitivt känts som sommartid - solen har värmt och lyst upp alla vrår och sinnen. När jag kom ut i växthuset slog värmen mot mig och en titt på termometern visade 43 grader! Härligt!
Hade egentligen inte tid, behövde förbereda mig inför kommande vecka - men jag kunde inte låta bli att ta en runda i trädgården! I det härliga vädret kunde jag inte stå emot - det var bara att ta fram räfsan och ut i rabatten! Två rabatter fick en översyn och blev städade och vårvackra.
Här syns fjolårets tillskott på rabattfronten - en "utbyggnad" som är starkt inspirerad av besök i Ulla Molins trädgård (som jag fortfarande kallar den) i Höganäs. I centrum står ett nedgrävt, sprucket Höganäskrus med en bambu Fargesia 'Rufa' som jag hoppas ska bli 1,5-2 m hög. Framför kruset har jag planterat olika sorter timjan som med tiden ska täcka marken och de vattensamlare som jag gjutit i cement och grävt ner en bit. Egentligen var de ett experiment för att se om det gick att "härma" de vattensamlare som fanns i höganästrädgården och som var gjorda i samma keramik som de berömda krusen.
I bakgrunden syns "barnkammaren" - där hamnar alla småplantor som jag får av vänner och på bytarträffar, under tiden de växer till sig. Och tills jag vet var de ska hamna till slut! Till vänster syns funkiarabatten. Här prunkar ca 20 sorter sommartid, bl a den härligt läckra Praying hands. Till höger ser ni några gjutna dekorationer som jag fixade till när vi hade gjutarträff, grannen och jag. Underst en bild på svart nysrot, Veratrum nigrum, som redan visar sig i rabatten. Blommornas svarta färg är fina mot de limegröna bladen.
Det var inte bara nysroten som vaknat till liv. Både aklejor, dagliljor och olika allium njöt av solskenet precis som jag.
Bambum Fargesia 'Jumbo' har åter hittat formen och ser ut att trivas med livet - vilket den inte gör när det är kallt. I skuggan av bambun hittade jag en liiiten blomma på gullvivan.
Vid ett besök i vår lokala blomsterhandel fyndade jag denna julros. Tyvärr utan namn, men vacker ändå. Den är svagt limefärgad med rosa inslag och tjusig ådring på undersidan av blommorna. Självklart blev den ett tillskott vid planteringarna vid vår entré.
På tal om ådring - kolla in denna! Något mer vårlikt och vårfärgat har jag nog aldrig sett. När jag hittade den i en blomsteraffär var jag tvungen att känna om den var riktig, när tjejen bakom disken vände sig om. Sonens flickvän, som jobbar i en djuraffär, sa att de säljer denna sort som akvariumväxt och då växer de på botten i vattnet. I blomsteraffären sa tjejen att den vill ha mycket vatten - och det förstår jag ju om den klarar att leva i ett akvarium. Jag hoppas ni får en härlig vecka full med vårliga tecken. Själv har jag fått en ny bekanskap som jag ska fördjupa mig i - nämligen denna ..... ... som låg i postlådan när jag kom hem häromdagen. Tyckte det verkade vara en trevlig tidning när jag bläddrade som hastigast i den. Får väl se hur den känns efter en veckas fördjupning! ;o)
Vårliga kramar
Ann

10 kommentarer:

 1. Snygga gjutningar, må jag säga! ;o)
  Ta gärna med tidningen när vi träffas nästa gång. På tisdag är förresten ingen bra dag, jag ska till simhallen med klassen på kvällen...
  Oh, vi måste kanske växla pengar förresten...
  Hörs,
  Lydia

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Ja vädret har ju varit helt underbart idag..nästan sommarkänsla i luften..såå härligt!

  Härliga bilder!
  Kram
  Mia

  PS japp, jag kan maila dig recepet på den syrliga himmelskt goda limepajen =) men det får bli i morron, dags att hoppa i säng nu.

  SvaraRadera
 3. Jag är verkligen avis på dig som kan vara ute och röja i trädgården. Här verkar snön aldrig smälta bort helt. De flesta rabatterna är fortfarande täckta med snö men det ska ju bli varmt under veckan... hoppas, hoppas. Nästa helg tänker jag i så fall gå ut och fixa lite. :)

  Även här kom Leilas i brevlådan men jag har inte hunnit kika så mycket än. Lite smarriga recept borde väl finnas med i alla fall.

  Ha en fin vecka!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 4. Men så långt ni har kommit!

  Här uppe är det massor med snö!

  Tidningen var riktigt fin.

  Kram Maud

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder! Och vad duktig du är att gjuta. De där blev ju jättefina!

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 6. Hej igen!

  Hittade inte nån mailadress till dig...och det känns dumt att fylla en jäääättelogg med receptet här :) Kan du maila mig på lillablanka@hotmail.com så skickar jag receptet med vändande mail.

  Kram
  Mia

  SvaraRadera
 7. Vad fint och vårlik du har det! Svart nysrot låter ju spännande! Leilas magasin fick jag också. Där fanns ju mycket inspiration som väntat! /Anette

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga bilder, här sitter jag i solen, Melker sover i uterummet, den stackaren, och ni era lyckostar är i Dk och shoppar för fullt, är så avundsjuk, var gråtfärdig, när jag lämnade Nyvång, inte det jag vill jobba med men vad gör man när man blir förflyttad, gilla läget eller säg upp dig.....hmmmm...blir väl att gilla läget, emn än var det väl inte kört. Hoppas att din hemkomst kan glädja mig lite iaf.
  Kram jill

  SvaraRadera
 9. I dag har det verkligen varit underbart väder!
  Och visst måste man gå en runda i trädgården varje dag nu, för det händer ju nya saker hela tiden.
  Dina betongalster blev jättefina i rabatten.
  Tror att det är samma julros som mina föräldrar köpte, med marmorerade blad och ganska små blommor. Har funderat på om jag ska sno den, hehehe.
  Fick oxå Leilas tidning, men har inte hunnit läsa den än. Sparar den till senare.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 10. Hej flitiga du! Visst är det härliga dagar vi har nu. Hörde att ni hade det bra i DK.
  Jag var för trött för att följa med och det visste jag nästan innan.
  Men nästa gång kanske jag kan följa med.
  Vad köpte du?
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera