söndag 16 januari 2011

God fortsättning på 2011!

Hej alla glada!

Hoppas ni haft det riktigt gott och avkopplande och att ni fått en bra start på det nya året. Tänk - jag har alltid samma långa startsträcka när det gäller att skriva ett nytt årtal. Och ändå tycker man ju att jag skulle haft tillräckligt många år på mig att träna ...! Om man säger så...!

Årets första vecka tillbringade vi i Branäs med härligt uteliv på dagarna och lagom slappt på kvällarna. Och man har ju verkligen blivit naturstörd - nästan alla bilder jag tagit vår skidvecka är på den vackra vita naturen i olika konstellationer. Nästan inga alls på vårt trevliga ressällskap.Under nästa tre dygn snöade det oavbrutet så både backar och landskap förändrades hela tiden. En dag var det strålande sol som gav fantastisk åkning och såklart korvgrillning i backen. SÅ härligt!!! Nu är jag ju ingen Stenmark i backarna direkt, men jag tar mig ner lugnt och säkert --- kan man säga! Och njuter precis lika mycket som alla andra!

Mycket snö blev det att skotta.Nästan sakrala upplevelser!

Här i söder töar det för fullt nu - hade vi varit sugna på att anlägga en pool hade det definitivt varit läge för det nu. För mycket vatten blir det!
Helgen har ägnats åt att få ut julen och in våren. Tulpanens dag firades så klart med en rejäl bukett av vita och ljustrosa tulpaner. Har mer och mer gått ifrån min stora favorit på tulpanfronten - Monte Carlo! En gul dubbel "trubbig" tulpan som blommar länge och ibland med flera blommor på en stjälk. När vi hade blomsteraffär, min vän Bettan och jag, var det extra kul med alla nya och spännande sorters blommor som vi själva inte var så bekanta med. Speciellt när det gällde tulpaner tog vi gärna hem sådana som var lite "udda" - som man inte hittade i de stora varuhuset direkt. Tyvärr var det inte alltid de som såldes bäst, men vi offrade oss gärna och prydde våra egna hem med dem som inte gick åt i affären.
Några av årets frökataloger har landat i postlådan men jag har ännu inte hunnit plöja igenom dem. En del av årets tomatodling i växthuset har jag dock förberett i dag. I en dagligvaruaffär nära mig hade de för en tid sedan en mängd olika cocktailtomater. Köpte på mig några sorter för att ta frö och fick ihop rejält med för till fyra olika sorter för 14 spänn! Inte illa alls!
Jag brukar ta frö genom att skrapa ur dem från en ordentligt mogen tomat. Lägga dem på en bit hushållspapper och skriva hur den ser ut, inte alltid namnen finns med när man köper dem. Frö och papper torkar så småningom och när det är dags, läggs pappret på jordytan i en bytta och jag täcker det med jord. Det brukar gå bra och är så himla enkelt. Har tidigare försökt torka eller jäsa frökärnorna när jag skulle ta egna frö men det funkade aldrig. Fick inte fram några bra och stabila plantor. Med denna metod lyckas det bättre och jag samlar på mig fröer när jag hittar tomater som ser läckra ut.
Nu ska jag se klart på Morden i Midsommer - helt otroligt att det fortfarande finns några att ta död på i de krokarna.
Ha det så gott alla ni där ute!
Kram
Ann

7 kommentarer:

 1. Halllloooo Annsan!
  Så härligt ni ser ut att ha haft det. Här hemma töar det visst, här gäller det simfötter för att ta sig in till huset.
  Köpte några fröer häromdagen...bl a klockrankan som vi sa att vi tvunget skulle så i år, minns du? Fick bara tag på den blåa, så hojta till om du ser fröer till den vita! :o)
  Kram L

  SvaraRadera
 2. God fortsättning till dig också. Spännande med förerna.
  Ha en bra dag
  Annika

  SvaraRadera
 3. Aha! Det misstänkte jag- du har haft blomsteraffär!!! Himmel! Jag är bara omgiven av proffs!;-)
  Bra tips om fröer från "köpe-coctails-tomater"! Måste jag också fixa!
  Sitter annars här jag också och plöjer kataloger!;-)
  Kul att "tidsresan" roade också!;-)

  Det här med "extra och roande vistelse" i snömiljö... hm... Nina ska nog undvika att ge sina kommentarer i det ämnet...;-).... Snösmältning och vårkänslor är jag bättre på att prata om!;-)

  SvaraRadera
 4. Härliga vinterbilder - visst är det kul att fånga det vintersköna - plötsligt är det slask o tö o snön blir smutsig o trist. Iaf i Göteborg nu!
  Ska bli härligt att börja så sen...

  SvaraRadera
 5. Skönt att va borta men gott att komma hem.Så är det oftast. Vissa går i gång på blommor och jag går igång på vackra vyer. Har inte själv fått till det med vinterbilderna men njuter av dina. På tal om att njuta så kommer jag ihåg monte carlo. Sög ut den sista kraften av dem och hade i en skål likt näckrosor på bordet. Ser också fram mot våren
  Kram fr Siv

  SvaraRadera
 6. Men, oj - har du haft blomsteraffär?! Vad spännande. Var hade du/ni den? Kan det vara någon man varit inne i kanske...
  Tack för kanontipset om tomatfrö! Det måste jag prova.
  Ha det gott! Kram, Ingela

  SvaraRadera
 7. Hej.
  Kul att du hittade vår blogg och mao jag till din. Fick fundera lite tills jag scrollade ner och fick bekräftat vem Ann i Kvidinge var ;-).
  Lägger direkt upp en rss-prenumeration så jag kan följa vad som händer på "himmaplan".
  Kram

  SvaraRadera