söndag 10 maj 2009

Go´kväll alla glada!
Dags för utmaningen Veckans Höjdares andra omgång. Och denna gång var det inte så svårt att välja ämne - för mig åtminstone!
Hela veckan har gått i arbetets tecken och jag har inte hunnit med några storverk som jag kände kunde vara en höjdare. Men sen kom helgen!
Inledde helgen med en emfika hos grannen och som vanligt blev det mycket trädgårdsprat. Själva inspirationens inspirationskällan, så att säga! Så även denna gång! Efter två koppar koffein var jag på topp och trixade ihop denna skapelse när jag kom hem.
Vår gamla äpplekorg (i pil!) blev planterad med fyra Fjärilskrasse och fyra Purpurvinda från växthuset. Eftersom de blir långa och ståtliga behövdes lite stöd - med sekatören i näven gick jag mot pilhäcken (ja,ja den är nog minst .... 2,5 m) och klippte några rejäla kvistar. Dessa stack jag ner i jorden och böjde till en bågformation som stöd åt växterna. Lite oskarpa bilder men ni kanske kan se vad det är. På lördagen fyndade grannen och jag ett rejäl bunta med färska pilekvistar från vännen Ingelas trädgård. Hon skulle lämpligt nog klippa ner en vildväxande, bersåliknande grupp av pilbuskar i sin trädgård för att få fram själva bersåkänslan. Utan att skämmas röjde vi ganska så rejält kan jag säga!
Kvistarna använde vi till att fläta in i armeringsmatta som dekorationer till våra trädgårdar. Grannen gjorde en tjusig variant som vindskydd till sin Nysrot som i fjol tog rejält stryk av blåsten. Mycket praktiskt! Mitt "bygge" blev en avskiljare vid frukosthörnans trädäck. Men jag kommer garanterat att göra fler - det var jätteroligt och betydligt lättare än vad jag trodde.
Idag blev det omplantering av luktärtorna till en stor kruka. Och de blir ju också långa - så då behövs det stöd!
Tryckte ner tre pinnar från elefantgräset (sparar alltid dessa när jag klipper ner dem på våren) och band ihop i toppen. Som stöd flätade och knöt jag på tunna pilkvistar runt om.
Och så här blev resultatet! Ursäkta att jag inte stylade bilden bättre så ni hade sluppit röran i bakgrunden. Men det är så det ser ut i mitt växthus för tillfället. Det blir bättre! =)
Så min Veckans Höjdare är - PILEN! Detta fantastiska pysselmaterial är kanon! Vet att en del tycker att det är ett gissel i trädgården om man har det för nära huset och vattenledningar. Men som material till olika dekorationer och skapelser är det kanon tycker jag.
För att spara plats i växthuset kan jag tipsa om att så direkt i tomma toa- eller hushållsrullar. Man slipper plantera om i krukor som tar mer plats. När plantorna är utplanteringsbara sätter man ner hela plantan med rulle och allt i jorden - rullen förmultnar efterhand.
Önskar er alla en härlig vecka med många underbara upplevelser!
Kram
Ann

14 kommentarer:

 1. Du har varit kreativ som vanligt:) Fantastiskt snyggt med armeringsnätet och pilen, vilken kombination!!! Lyllos er som har tillgång till så mycket pil, det är väl inte lätt hitta/köpa annars? Det ser i alla fall väldans kul ut att fläta och kan ju uppenbarligen användas till mycket! Ha en bra vecka, Kram jenny

  SvaraRadera
 2. Du är ju helt otrolig!!! Nu pil, vad nästa? :o)
  Dina pilealster är jättefina och jag är bara så imponerad!
  Tusen tack för besöket idag, det värmer så!
  Kram lydia

  SvaraRadera
 3. Du är så påhittig och kreativ så jag blir skakad. Japp, omskakad! Jädrar vad bra det blir allting.

  Kram Lisa

  SvaraRadera
 4. Wao! Jag dör! Så fina saker ni tillverkat! Jag är så dålig på att uppehålla kunskaperna i pilflätning! (från kurser) Men oj vad inspirerad jag blev till att ta upp dem när jag ser era kreationer!!
  Fortsätt med din kreativitet! Men glöm för allt i världen inte att berätta om allt, allt, allt för oss!!!!;-)

  SvaraRadera
 5. Vad kul ni verkar ha haft när ni gick loss på pilen! Snyggt blev det!

  SvaraRadera
 6. Jaa, roligt hade vi! Tack för all inspiration du ger mig Annsan! Jag blir så gald och mår så bra när jag får pyssla och greja!!!!
  Kram!!

  SvaraRadera
 7. Oj, oj... mycket fint går att få till med pil. Armeringsnätet med pil i gav mig nya idéer... :)

  Nu bara till den stora frågan... Var får man tag på pil?? Jag har letat i snart ett års tid. Skulle gärna ha pil i en liten del av trädgården, långt ifrån huset och ledningar då så att man kan gå där och norpa grenar då och då. Pilbladen är ju också så vackra...

  Ha en fin vecka!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 8. På tal om pil... jag vet att det är enkelt att få dem att rota sig.

  Problemet är att jag inte hittat någon lämplig pil att "låna" ifrån... Tycker ofta att jag ser när man är ute och åker bil, men jag kan ju inte stanna var som helst. :)

  Vi hade för många år sedan, när jag bodde hemma en pilhäck. Alla skrattade när pappa grävde ner en lång rad pinnar längs tomtgränsen, men skrattar bäst som skrattar sist. Häcken blev efter ett par år jättefin!

  Jakten på pil går vidare...

  Kram Mia

  SvaraRadera
 9. Åh vad det blir snyggt med dina pilalster. Jag har faktiskt aldrig testat att fläta med pil, men skulle gärna vilja. Det har liksom aldrig blivit av.
  Man får ju många idéer när man ser dina bilder.

  Kul att få se dina bilder från Alnarp oxå. Jag är dålig på att ta med mig kameran. Men det är ganska kul att se hur det ser ut i bilarna efter inköpen :)

  Hostor ÄR verkligen vackra, och du verkar att ha många fina sorter.

  Beundrar din frukosthörna oxå. Den ser jättefin ut.

  Kram Mari

  SvaraRadera
 10. Som sagt du kan allt. Vilka fina frösådder du har lyckats med.
  ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 11. Åh vilka härliga tips du visar här. Väntar på att få ser mer av ditt vackra växthus.

  Kramar @nette

  SvaraRadera
 12. Hej, tack snälla du för dina rara kommentarer hos mig, det är så kul att kunna inspirera andra.
  Ojoj vilka härliga saker du har gjort, vilken kreativitet och de inflätade pilarna i armeringsmattan gillade jag jätte mycket. Så fint det blir i dina krukor med så fina växtstöd.
  Kram på dig/Ingela.

  SvaraRadera
 13. Japp, det blir fotboll! Fabbe har match i morgon och Gry på söndag. Men du, har en riktig, riktig kanonhelg du med!

  Kram Lisa

  SvaraRadera